понеделник, 13 юни 2016 г.

Иван Семерджиев

Иван Панов Семерджиев (Пановчето) е български националреволюционер и лидер на ВРО.

Биография

Учи в родния си град. Негови съученици са Иларион Драгостинов и Стефан Стамболов. Продължава образованието си в Одеската духовна семинария и Одеския университет.
Прекъсва ученето и се включва в национално-освободителните борби. Работи като учител в Горна Оряховица. За него Атанас Бендерев пише:
„Иван Панов беше най-буйният революционер в Горна Оряховица, та че и в целия окръг-беше голям оптимист, надъхан със страшна омраза към турците, която не скриваше пред никого“.
След гибелта на Васил Левски активно възстановява дейността и подпомага Дряновския частен революционен комитет. Христо Ботев и Стефан Стамболов го изпращат като главен апостол за вътрешността на страната (април 1875).
Разгръща активна дейност при подготовката на Априлското въстание (1876). Център на Първи търновски революционен окръг е Горна Оряховица. Възглавява Горнооряховския частен революционен комитет и подпомага дейността на Стефан Стамболов. Участва в разработването на плана на въстанието в пределите на окръга. Войвода от Горнооряховската чета. На 28 април Стефан Стамболов разрешава четата да се присъедини към четата на поп Харитон. В пределите на града горнооряховските въстаници са обградени. Георги Измирлиев отправя първия изстрел, но силите се оказват неравностойни. Ръководителите на четата Иван Семерджиев и Георги Измирлиев са заловени и по-късно обесени във Велико Търново.
На улица „Йосиф Гурко“ във Велико Търново е издигнат негов паметник.[1]

1 коментар: